Kevytrepun pakkaaminen

 Ennen kuin ryhdyin kiinnittämään kunnolla huomiota retkirepun painoon, en juurikaan miettinyt sitä, kuinka repun pakkaan. Yleensä kuitenkin Savotta 906 -rinkan alatasku oli pyhitetty ruoalle ja kalastusvälineille, ylätaskuun sujahti makuupussi, -alusta ja vaatteet ja teltta tuli rinkan päälle. Taskut täytettiin pikkutavaralla. 

Reppua keventäessä jokaista tavaraa ja niiden muodostamaan kokonaisuutta on kuitenkin joutunut miettimään tarkemmin. Kevytrepussa ei ole suurta määrää erilaisia pieniä osastoja, vaan pienempi määrä suurempia osastoja. Kesän retkien myötä pakkausjärjestelmäni on vähitellen hioutunut muotoon, johon olen aika tyytyväinen. 

Järjestelmääni olen saanut inspiraatiota erityisesti Kevytretkeilijän oppaasta ja Darwin onthetrail- youtube -kanavalta.

Pyrin toteuttamaan näitä periaatteita:

  • Tarvikkeet, joita useinmiten tai nopeasti tarvitaan, sijoitetaan helposti saataville.
  • Makuupussi ja yövaatteet suojataan kosteudelta vähintään kahdella vedenpitävällä kerroksella.
  • Yksinkertainen järjestelmä, joka on helppo muistaa.
  • Varustelistan jaottelu pakkausjärjestelmää vastaavaksi.

Pakkauspussit jaoteltuina osastoittain. Repun sisälle laitettavat pussit ovat siinä järjestyksessä ja asennossa, jossa pyrin ne reppuun asettelemaan.

Pakkaaminen

Pakkaan suurimman osan varusteista joko kuivasäkkeihin tai muovipusseihin ennen niiden sijoittamista reppuun. Pakkauspussieni sisältö esimerkiksi tulevalla Muotkatunturin retkellä näkyy hieman tarkemmin lighterpack-listalla. Käyn seuraavaksi läpi pakkauspussit siinä järjestyksessä, jossa pakkaan ne reppuun.

Reppu

Repun sisälle laitan ensin lujatekoisen ja juuri tämän repun kokoisen muovipussin, ns. pack-linerin. Reppu ei ole vedenpitävää kangasta, joten tämän muovipussin tarkoitus on pitää kaikki repun sisällä pakattavat tavarat suojassa ulkopuoliselta kosteudelta.

Korjausvälineet

Korjausvälineet sisältävät esimerkiksi nippusiteitä, narua, ilmastointiteippiä ja varatulitikut. Odotus on, että korjausvälineitä ei luultavasti tarvita lainkaan. Jos niitä tarvitaan, ei todennäköisesti ole mihinkään kiire. Korjausvälineet sijoitetaan siis repun pohjalle kaikkien muiden tavaroiden alle.

Yöpymisvarusteet

Yöpymisvarusteita tarvitaan vain kerran päivässä, joten pakkaan ne repun pohjalle. Taittelen makuualustan neliön muotoon saman kokoiseksi repun pohjan kanssa. Pakkaan makuupussin tai retkipeiton ja kuivat nukkumisvaatteet kuivasäkkiin. Puristan säkistä ilmat pois ja asettelen sen maakuualustan päälle mahdollisimman samaan muotoon repun pohjan kanssa. Käyttämäni kuivasäkki on hieman repun leveyttä pidempi, joten jouden hieman taittamaan säkkiä. Jos löydän paremmin repun poikkileikkauksen muotoisen kuivasäkin, käytän jatkossa sellaista. 

Myös teltta kuuluu yöpymisvarusteisiin, mutta en pakkaa sitä reppuun. Jos telttani mahtuisi mittojensa puolesta repun sisälle, pakkaisin sen tähän väliin makuupussin/retkipeiton sisältävän kuivasäkin päälle. Telttani kuitenkin sisältää  pitkiä hiilikuitujäykisteitä, jotka on suuniteltu pidettäväksi ulkoteltassa kiinni. Niiden irrottaminen ja kiinnittäminen on kyllä mahdollista, mutta turhan työlästä. Tästä syystä pidän teltan mieluummin repun ulkopuolella.

Keittiö ja ruoka

Syön retkellä 0-3 kertaa päivässä, joten ruokailutarvikkeet pakkaan yöpymistarvikkeiden päälle. Pakkaan kaiken ruokailuun liittyvän, kuten keittimen, kaasun, astiat, tulitikut ja ruoan yhteen kuivasäkkiin. Asetan pitkänomaisen säkin pystyyn yöpymisvarusteiden päälle siten, että säkin kahva on ylöspäin.

Vaellusvaatekerrokset

Pakkaan ylimääräiset, mahdollisesti päivän aikana tarvittavat vaatekerrokset sadevaatteita lukuunottamatta kuivasäkkiin, jonka sijoitan pystyyn keittiö ja ruoka -säkin viereen kahva ylöspäin. Näin sekää vaatteet että ruoka ovat molemmat yhtä helposti saatavilla päivän aikana. Aamuisin pyrin hieman ennakoimaan mahdollisten vaatteiden tarvetta, ja pakkaan ne kuivasäkkiin vastaavassa järjestyksessä. Jos on kylmää keliä luvassa, kevytuntuvatakki löytyy taukotakiksi ensimmäisenä.

Näkymä repun sisälle, kun reppu on avattu ja mahdollinen sadevaatepussi nostettu syrjään. Vaatepussi ja keittiöpussi ovat vierekkäin helposti saatavilla ilman, että toista tarvitsee nostaa pois tieltä.

Sadevaatteet

Pakkaan sadevaatteet erilleen muista vaatteista omaan kuivasäkkiinsä. Sadevaatteiden tarve vaihtelee. Jos aamulla lähtiessä tarve näyttää epätodennäköiseltä, pakkaan sadevaatesäkin repun sisälle joko ruoka- tai vaatepussin päälle, riippuen siitä, kumman päällä on enemmän tilaa. Jos tarve näyttää todennäköiseltä, kiinnitän säkin jo valmiiksi rinkan ulkopuolelle joko etu- tai sivutaskuun.

Teltta

Pakkaan teltan vedenpitävään pussiin, joka toimitettiin teltan mukana. Ainakin jos kosteaa keliä on odotettavissa, pakkaan sisäteltan erilliseen kuivapussiin, jonka pakkaan telttapussin sisälle. Ennen pakkaamista pyrin pyyhkimään Wettex- pyyhkeellä enimmän kosteuden pois sisä- ja ulkoteltasta.

Kiinnitän teltan repun päälle. Se lisää yhden ylimääräisen askeleen, kun reppu on tarpeen avata, mutta toisaalta reppu on tuntunut tasapainoisimmalta kannettevalta, kun teltta on ollut repun päällä verrattuna esimerkiksi siihen, että teltta olisi etutaskussa. Tällä saralla on kuitenkin vielä kokeiltavaa. Esimerkiksi sivutasku voisi olla joissakin olosuhteissa aivan hyvä paikka teltalle. 

Vessapussi

Vessapaperin, käsidesin ja muut asiaan liittyvät varusteet pakkaan tuplis- säilytyspussiin, jonka sujautan rinkan etutaskuun, yleensä alimmaiseksi.

EA-välineet ja pienet tarvikkeet

Ensiapuvälineet ovat tuplis-muovipussissa, jonka pakkaan pieneen kuivapussiin. Samaan kuivapussiin pakkaan myös muita pieniä tarvikkeita, joille voi päivän aikana tulla tarvetta: varavirtalähde, otsalamppu, pieni pyyhe ym. Kuivapussin laitan repun etutaskuun, josta se on helposti saatavilla.

Istuinalusta ja Wettex-pyyhe

asettuvat kätevimmin etutaskuun tai sen päällä olevien kuminauhojen alle.

Vaellussauvat, sääskimyrkky ja uribag

pakkautuvat repun sivutaskuun, josta ne ovat helposti saatavilla. Uribag eli kusipullo on mukana pitkiä telttaoleiluja silmälläpitäen. Säilytän sitä kuitenkin mieluummin repun ulkopuolella kuin muiden yöpymisvarusteiden seassa.

Vesihuolto

Pakkaan vesipullon ja vedensuodattimen vesisäkkeineen repun toiseen sivutaskuun.

Kalastusvälineet

Jos kalastusvälineet ovat mukana, pakkaan vavat muoviputkessa repun toiseen sivutaskuun. Muut tarvikkeet pakkaan pieneen päiväreppuun, jonka sijoitan repun sisälle vaatepussin tai keittiöpussin päälle. 

Kevytreppu valmiina viikon tunturivaellukselle. Peruspaino ilman ruokaa, kaasua ja vettä on 7.6 kg. Lähtöpaino noin 10 kg.


Comments

Popular posts from this blog

Kevytretken kalastusvälineet, Osa 2: heittokalastus

Kahluuvarusteiden keventäminen