Ifjordin Lássájávri - taimenta ja rautua tienvarresta

 

Jos majoitut Ifjordin leirintäalueella ja kyselet omistajalta kalapaikkavinkkejä, Lássájávri nousee varmasti esille. Järvessä on runsaasti pienehköä taimenta ja rautua. Leirintäalueen isännän mukaan myös trofee-luokan kaloja järvestä silloin tällöin saadaan. Hän esitti toivomuksen, että suuret kalat laskettaisiin takaisin muidenkin iloksi ja sukua jatkamaan. Pienemmät kalat joutavat paremmin paistinpannulle. 

 Järven kohdalla tiessä on levike, johon auto on hyvä jättää. Järvelle tallustaessa voi käydä aluksi kokeilemassa järven laskupurossa olevat syvät poterot, joista voi löytyä kalaa. Omalla reissullani näin poteroissa joitakin pienehköjä kaloja. Pieni järvi on helppo kävellä ympäri kaloja etsien. Itse sain hajanaisia tärppejä ja kaloja koko järven alueelta. Selvä hotspot oli kuitenkin etelästä laskevan puron suu, jonka ympärillä kalat pyörivät.

Sain kaloja pienillä lusikkauistimilla, Lotto-lipalla ja mustalla leech-perholla. Punainen mustapilkkuinen Lotto oli kalojen mielestä erityisen kiinnostava. Loton perään ilmestui usein monta vanaa, kun kaikki alueen kalat halusivat tutkia sitä tarkemmin. Tärppiin kalat sai houkuteltua pienillä pysäyksillä tai kelaamalla viehettä niin, että se rikkoi pintakalvon. Kalojen koko vaihteli 200-400g välillä. Kiloluokan rautu nappasi mustaan leechiin, mutta tempoi itsensä kuitenkin irti.

Lássájávri on kuulunut Finnmarkin sisävesikalastusluvan piiriin.

Myös Lássájávrin yläpuolisessa vesistössä on tiettäväsi kalaa. Omalla reissullani en onnistunut kaloja sieltä kuitenkaan tavoittamaan. 

9g painoinen Bete Lotto on tunturikalastuksen perustyökalu.



Kalapaikat - juttusarjassa esitellään helppoja kohteita, joiden avulla kesällä Finnmarkissa matkaileva kalastaja pääsee tunturikalastuksen makuun. Paikat ovat melko yleisesti tiedossa, eivätkä ne ole alueen parhaita kalapaikkoja. Parhaat paikat ovat usein pienimuotoisia ja vähälle huomiolle jääneitä paikkoja, jotka ovat joko kaukana tiestä, tai näyttävät päällepäin sellaisilta, että niissä voi olla vaikea uskoa olevan kalaa laisinkaan. Omien mansikkapaikkojen etsimisen voi aloittaa milloin tahansa, mutta etsimistä voi helpottaa, jos on ensin kerännyt hieman kokemusta sellaisista paikoista, joissa varmasti on kalaa.

Comments

Popular posts from this blog

Kevytretken kalastusvälineet, Osa 2: heittokalastus

Kahluuvarusteiden keventäminen

Kevytretken kalastusvälineet, Osa 1: onkivapa