Kuivalihan valmistaminen

Kuten muukin kevytretkeilijän retkiruoka, myös liha kannattaa kuivata. Tässä esittelen helpon ohjeen naudanlihan kuivaamiseen kotona.

Kuivattavaksi sopii parhaiten jokin vähärasvainen ruhonosa. Tässä esimerkissä käytetään paahtopaistia, jossa rasvaa on noin 4-5%.

100 g kuivattua lihaa sisältää noin 74 g proteiinia ja 16 g rasvaa. Laskennallinen energiasisältö on 435 kcal.

1820 g tuoretta lihaa keveni 520 g painoiseksi. Kuivalihan kilohinnaksi muodoistui noin 60 e/kg.


Ainekset

  • Naudanpaistia
  • Suolaa

Työkalut

  • Leikkuulauta
  • Terävä veitsi
  • Haarukka tai lihapiikki
  • Kuivuri tai kiertoilmauuni. Tässä esimerkissä käytetään edullista EMAX - kuivuria 

Valmistus

Leikkaa paisti muutamaan pienempään osaan.

Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi. Pyri leikkaamaan poikittain lihan syihin nähden, jolloin lihasta tulee helpommin pureskeltavaa. Siivujen paksuus vaihtelee. Tässä ohuimmat ovat 3 mm luokkaa ja paksuimmat 10 mm.

Levitä viipaleet kuivurin hyllyille, ja ripottele suolaa päälle.

Kasaa hyllyt kuivuriin. Aseta lämpötilaksi 70 C -astetta ja käynnistä kuivuri. Kuivumisvauhtia eri kerrosten välillä voi tasoittaa nostamalla ylimmäisen kerroksen alimmaiseksi aina silloin tällöin.

Kuivumisen edistymistä voi käydä välillä tarkkailemassa. Kokeile, mille liha maistuu ja tuntuu suussa. Sormilla voi kokeilla, kuinka lihapala murenee.

Tämä erä tuntui valmiilta noin 14 tunnin kuivaamisen jälkeen. Tässä lihapala veitsellä halkaistuna: liha on kuivunut myös keskeltä.







Comments

Popular posts from this blog

Kevytretken kalastusvälineet, Osa 2: heittokalastus

Kahluuvarusteiden keventäminen

Kevytretken kalastusvälineet, Osa 1: onkivapa