Kuten muukin kevytretkeilijän retkiruoka, myös liha kannattaa kuivata. Tässä esittelen helpon ohjeen naudanlihan kuivaamiseen kotona.
Kuivattavaksi sopii parhaiten jokin vähärasvainen ruhonosa. Tässä esimerkissä käytetään paahtopaistia, jossa rasvaa on noin 4-5%.
100 g kuivattua lihaa sisältää noin 74 g proteiinia ja 16 g rasvaa. Laskennallinen energiasisältö on 435 kcal.
|
1820 g tuoretta lihaa keveni 520 g painoiseksi. Kuivalihan kilohinnaksi muodoistui noin 60 e/kg.
|
Ainekset
- Leikkuulauta
- Terävä veitsi
- Haarukka tai lihapiikki
- Kuivuri tai kiertoilmauuni. Tässä esimerkissä käytetään edullista EMAX - kuivuria
Valmistus
|
Leikkaa paisti muutamaan pienempään osaan. |
|
Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi. Pyri leikkaamaan poikittain lihan syihin nähden, jolloin lihasta tulee helpommin pureskeltavaa. Siivujen paksuus vaihtelee. Tässä ohuimmat ovat 3 mm luokkaa ja paksuimmat 10 mm. |
|
Levitä viipaleet kuivurin hyllyille, ja ripottele suolaa päälle. |
|
Kasaa hyllyt kuivuriin. Aseta lämpötilaksi 70 C -astetta ja käynnistä kuivuri. Kuivumisvauhtia eri kerrosten välillä voi tasoittaa nostamalla ylimmäisen kerroksen alimmaiseksi aina silloin tällöin. |
|
Kuivumisen edistymistä voi käydä välillä tarkkailemassa. Kokeile, mille liha maistuu ja tuntuu suussa. Sormilla voi kokeilla, kuinka lihapala murenee. |
|
Tämä erä tuntui valmiilta noin 14 tunnin kuivaamisen jälkeen. Tässä lihapala veitsellä halkaistuna: liha on kuivunut myös keskeltä. |
Comments
Post a Comment