Vaelluskalastajan haavi

 

Voisiko haavin jättää kotiin?

Kevytretkeilijän ensimmäinen kysymys tietysti on, onko haaville ensinkään tarvetta? Monet kokeneet vaelluskalastajat eivät kanna haavia mukanaan, vaan rantauttavat saaliskalat joko käsin tai esimerkiksi nostokoukun avulla. 

Kalan rantauttaminen ilman haavia tai muita apuvälineitä on taito, jolla reppuaan voi keventää. Jos haavin tai nostokoukun kuljettaminen mukana tuntuu kuitenkin harkitsemisen arvoiselta vaihtoehdolta, voi asiaa pohtia muutamalta eri kantilta:

  • Miksi kalastetaan? Onko kalastamalla tarkoitus hankkia vaellusruokaa, vai onko se lähinnä ajanvietettä. Jos kalan saaminen ylös saakka ei ole kovin tärkeää syömisen kannalta, haavia ei ehkä tarvita varmistamaan rantauttamista. Toisaalta, jos ollaan ennätyskalajahdissa, kalan saaminen mitattavaksi halutaan ehkä varmistaa.
  • Onko kaloja tarkoitus vapauttaa? Jos tarkka mittaaminen ei ole kovin tärkeää, ei haavi välttämättä ole kovin tarpeellinen. Toisaalta etenkin isompien kalojen vapauttaminen voi joissain tapauksissa onnistua hellävaraisemmin haavittuna. 
  • Minkä kokoisia ja lajisia kaloja odotetaan saaliiksi? Ylisuuren haavin kantaminen on turhaa, samoin liian pienen, jolla ei saa kaloja kuitenkaan haavittua.
  • Millaisessa ympäristössä kaloja rantautetaan? Onko kaloja tarpeen noukkia puskien välistä, tai varmistaa saaliiksi kun on kahlattu kauas rannasta. Voisiko kalan vetää helposti rantakiville ilman haavia?
  • Minkälaisessa maastossa haavia on tarkoitus kuljettaa mukana? Pusikoissa valtoimenaan liehuva havas haittaa kulkemista.

Keveämmän haavin hankkiminen

Ensimmäisenä kannattaa punnita jo olemassaoleva haavi. Oma puinen haavini, jossa oli magneettinen vapautin, painoi 470 g.

Kokoontaittuvat haavit ovat keveitä, mahtuvat  pieneen tilaan ja kulkevat kätevästi vyöllä. Havas on kotelossa, joten se pysyy poissa pusikoista. Haavi ponnahtaa itsestään auki, kun sen vetää ulos kotelostaan. Haavin kehä on joustavaa terästä, jonka taitteleminen takaisin koteloon on tekniikkalaji. Kannattaa harjoitella ensin rauhassa kotona, jotta haavin saa takaisin koteloon myös retkellä. Opastusvideo löytyy tämän sivun lopusta.

Kokoontaittuvaa haavia ei ole kuitenkaan pakko kuljettaa kotelossaan taiteltuna. Mikäli haavin saa pakattua muuten mukaan reppuun ja kalastussessioon, voi kotelon jättää pois ja säästää painoa entisestään. Esimerkiksi Guidelinen kokoontaittuva haavi painaa ilman koteloaan noin 160 g. 

Handy Pak valmistaa Insta-Net haaveja, joista on useita erilaisia versioita. Puukahvalla, nahkatupella ja kumihavaksella varustetut mallit ovat raskaampia kuin muovikahvalla ja -kotelolla varustetut mallit. Solmuhavaksella varustettu malli (itse punnittuna, koteloineen, 220 g) on kevein Insta-Net vaihtoehto.

Myös tavallisista haaveista löytyy keveitä vaihtoehtoja. Esimerkiksi Didan koskihaavi painaa vain noin 210 g. Haavin kuljettamiseen vyöllä tai selässä voi joutua virittelemään kuminauhan tai haavinvapauttaminen, joista kertyy hieman lisäpainoa. Toisaalta haavin kantaminen kädessä ja jättäminen rannalle odottamaan voi sekin olla toimiva ja kevyt vaihtoehto. Havaksen taipumusta tarttua oksiin voi hieman hillitä pujottamalla haavin kahvan ympärille kumilenkin. Ylimääräisen havaksen voi taittaa kumilenkin alle, josta sen saa kuitenkin helposti vapautettua kun ryhdytään tositoimiin.


Kokoontaittuva haavi kulkee kätevästi vyöllä kalastaessa ja pakkautuu helposti reppuun. Havas pysyy suojassa kotelossaan, eikä takerru pusikoihin. Kuvassa on Handy Pak Insta-Net tavallisella solmuhavaksella (220g). Koteloa voisi mahdollisesti keventää rei'ityksellä, tai sen voisi korvata ohuella kangaspussilla. 





Comments

Popular posts from this blog

Kevytretken kalastusvälineet, Osa 2: heittokalastus

Kahluuvarusteiden keventäminen

Kevytrepun pakkaaminen